Smoking

Facebook Twitter Google+ WhatsApp Kik

Smoking är en festdräkt som används vid flera tillfällen nuförtiden. Det förekommer på nyårsfester, bröllop,  studenter och många andra högtider som vi tar upp nedan. Man kan kategorisera herrkläder i olika stegar. Först kommer kostym sedan är det smoking och överst kommer Jackett och frack. Vi har tagit fram några smokingar till er som ni absolut kommer trivas i. Titta in i våra butiker nedan.


Köpa smoking


Efter klockan 18.00

Smoking är en aftondräkt som man bär efter klockan 18.00, på middagar, supéer, teater- och operapremiärer eller motsvarande enligt ovan. Vanligaste färgen på smoking är svart, midnattsblå eller vit, fast till vit smokingjacka bärs svarta byxor. Typiskt för smokingen är att slagen på kavajen är längre och glansigare och knäppningen sitter längre ned. Den traditionella smokingmodellen är enkelknäppt med sjalslag och till den använder man smokingskjorta och fluga samt cummerband/midjeband/gördel eller väst. 

Hyra smoking

Om du letar efter var ni kan hyra smoking så kan ni göra detta på samma ställen som vi rekommenderar er till att hyra frack .

Smoking bröllop

Smoking använder man inte på bröllop i Sverige till skillnad från i USA eller Norge där det är vanligt. I stora delar av Europa är det otänkbart med smoking i kyrkan.

Till Bröllop


Dubbelknäppt smoking

Det finns även dubbelknäppt smokingkavaj. Bär man dubbelknäppt smoking kan man nöja sig med enbart fluga då gördeln eller västen inte exponeras. 

Smoking byxa

Bälte används aldrig till smokingbyxor, inte ens under gördeln. Aldrig uppvikta slag nedtill. Tunna sidrevär skall det vara.
Stryka byxorna är något som många glömmer fast att skjortan stryks. Tänk på att se över byxorna innan du träffar andra.

Väst eller cummerband (midjeband, gördel)

Här får du välja ett alternativ eller inget alls. Om du väljer Cummerbandet skall det vara svart. Vissa väljer en färg på fluga och cummerbandet och matchar det med sin partners klänning. Dettta är oförlåtligt. Väljer du väst skall den vara svart. Se då till att skjortkragen är spetsig.

Köpa Smoking

Fluga till smoking

Det finns alla möjliga färger på flugan och midjebandet, men mestadels brukar svart fluga bäras. Svart fluga är det normala om det skall vara klassisk snitt på klädslen. Vit fluga tillhör fracken.

Smokingskjorta

Smokingskjortan har antingen snibbkrage eller dubbelvikt krage. Den har plisserat skjortbröst, dvs små veck av varierande bredd och dubbla manschetter.  Smokingskjortan har oftast dold knäppning, men elegantast är med hål för lösa bröstknappar som då ska vara svarta. Kragen bör vara nedvikt om du inte bär svart väst för då skall den vara spetsig.

Manschetter

Manshettknappar har man alltid till en smoking. Bär diskretta varianter till klädslen eftersom dom absolut inte skall sticka ut. Bröstknappar och manshettknappar skall vara i samma färg. Helst svarta.

Bröstnäsduk till smoking

Bröstnäsduken ska vara vit och inget annat.

Skor till smoking

Till smoking passar det bäst med svarta strumpor och lackskor.


Smoking runt om i världen

Aftonklädslen benäms på lite olika sätt runt om i världen. Står det "formal" på inbjudan så är det smoking som gäller.
Här kommer lite olika länders benämningar:
Sverige: Smoking
Storbritannien: Black Tie alt Dinner Jacket
USA: Tuxedo alt Dinner Jacket, Black Tie
Tyskland: Smoking
Finland: Smokki
Frankrike: Cravate noir
Ryssland: Cmokиhг
Italien: l´abito da uomo