Klädvård

Förvaring kläder

God vård ger kläderna en längre brukstid. Man bör alltid bekanta sig med skötselråd, som är isydda i plagget eller medföljer. Plaggen mår bra av borstning, vädring, vila och rengöring. Naturmaterial avstöter smuts. Borsta och vädra dem så hålls de rena och snygga. Om de dessutom får vila rätar fibrerna ut sig och rynkorna slätar ut sig. Kvaliteten på materialet inverkar också på om rynkor som uppstått under användning slätar ut sig. Töm fickorna på plagg som inte används.


Vädra fracken

Häng aldrig in plaggen direkt i garderoben efter användning utan borsta dem och låt dem hänga på vädring över natten, och då gärna utomhus. Dagen efter kan man oftast ånga ur svett- och röklukt ur plagget så ett ångsystem är ett bra komplement att ha hemma. Det är viktigt att galgen har rätt format, tillräckligt bred för kavajen så att axellinjen hålls rund. Häng byxorna på speciella byxgalgar där de får hänga upp och ner. Om plagget är av ylle, pressa det varje gång du använt det de två-tre första gångerna. På detta sätt rynkar sig plagget så småningom mindre och rätar ut sig lättare. Ylle rätar ut sig i varm ånga, t ex i badrummet.

Klädvård

Förvaring av frack

Häng fracken mörkt och torrt med klädöverdrag (undvik plast) så det inte dammar på dem. Ta fram dem i tid innan användning så de hinner hänga ut sig och luftas – då luktar de fräscht. Frack och smoking behöver som regel inte tvättas utan det räcker att borsta och vädra eller ånga efter användning. De flesta fläckar kan borstas bort eller försiktigt baddas bort med fuktig trasa. Om oturen varit framme och du spillt ner dig rejält är det bästa att lämna in feststassen till en fackman för rengöring alternativt lokalbehandla fläcken

Frackskjorta

Frack- och smokingskjortor går utmärkt att vårda hemma. Undvik mjukmedel vid tvätt och ta ur skjortan ur maskinen direkt när den stannat och häng att torka på galge. Ju längre skjortan får ligga desto svårare blir det att få ut skrynklorna. För att sedan få den riktigt slät stryker du medan tyget är fuktigt alternativt med vattenspruta och ordentligt med värme. Både frack- och smokingskjortor kräver stärkning. Spruta på stärkelse med måtta och som sista åtgärd när du stryker. Stärkelse finns att köpa i välsorterade butiker och dagligvarubutiker.