Klädkod
Klädkod - Vad gäller när man är inbjuden på bröllop eller något annat högtidligt tillfälle? På dagen finns det ingen speciell klädsel som gäller i Sverige numera. Om det är på kvällen och det på inbjudan står högtidsdräkt så innebär det alltid frack, stora mässdräkten eller folkdräkt.

Civil Högtidsdräkt

Civil högtidsdräkt är enbart frack. Till fracken gäller vit väst och vit pikérosett när damer är närvarande. Till herrmiddagar och i ordenssammanhang gäller svart väst men fortfarande den vita rosetten.
Akademisk högtidsdräktAkademisk högtidsdräkt innebär alltid frack med svart väst. Förr behövde man inte skriva ut klädsel på inbjudan för t ex bröllop, då gällde alltid frack till eftermiddagen eller jaquette till förmiddagen.
Idag bör man kontrollera med värdparet.
 
Röd frack
Röd frack är nog vid udda tillfällen

Jaquette

Jaquette används till största delen på bröllop och då fram till klockan tre på eftermiddagen. Till jaquetterocken bär man grå väst, grårandiga byxor samt gråmönstrad slips till traditionell vit skjorta med dubbla manschetter, eller gråmönstrad plastrong till frackskjorta.

Smokingen

Smokingen i svart eller midnattsblått är mera av ett informellt festplagg, vanligen vid jämna födelsedagar och större eller mindre fester. Företrädesvis svart rosett eller blå rosett till den blå smokingen. Väst eller gördel är inte obligatoriskt, men kan kompletteras med efter tycke och smak. 

Kavaj

Kavaj innebär mörk kostym och förekommer som klädkod för gäster till bröllop, dop och informella middagar bland annat. Till begravning gäller vit slips för nära anhörig och svart för övriga. Under senare år har begrepp som "sommarklädsel" och "cocktailklädsel" blivit allt vanligare. Kontrollera även här med värdparet.

Skor

Att sköta om sina skor är viktigt i sammanhanget eftersom rätt skor i rätt skick är ytterst viktigt.