Etikett

Vett & Etikett 

Vad betyder alla konstiga uttryck på inbjudningskortet. Här får du reda på detEtikett är regler som finns i vårt samhälle vid olika tillfällen. Vett & etikett kan vara bra att veta lite om innan man kanske skall på bröllop. Här finns dina frågor besvarade angående etikett för klädsel på bröllop, begravning eller akademisk tillställning. 

Frack

På inbjudan står antingen ”frack” eller ”högtidsdräkt”. Frack innefattar förutom frack också uniform och folkdräkt. 
Fracken är alltid svart. Till det bärs en vit fluga/rosett, vit väst och vit frackskjorta med s k ståkrage och piké- eller plisserat bröst. Skjortbröstet har två eller fler tomma hål där lösa bröstknappar ska fästas. Manschetterna är också i stärkt pikétyg och har hål för manschettknappar. Knapparna kan vara av olika modell, notera dock att svarta manschettknappar betecknar sorg.

Svart frackväst används i ordenssällskap och vid akademiska högtider när bara herrar är närvarande (efter kl.18.00 används vit väst om ej annat sägs). Till detta bärs vit rosett (som man helst knyter själv). Svart rosett används bara av hovmästare på restaurang.

Ficknäsduk
En vit näsduk i bröstfickan är närmast obligatorisk, vikt till en smal remsa eller trekant, liksom tunna svarta strumpor med längre skaft svarta lackskor. Fickur är ett traditionellt tillbehör; armbandsur ansågs länge vara olämpligt. I dag är armbandsur accepterat, även om det kan vara obekvämt till den stärkta manschetten.

Exempel på utländska termer i inbjudan:
Sverige: Frack Högtidsdräkt med ordnar
Finland: Frakki Juhlapuku Kunniamerkit
Storbritannien: White tie Evening Dress Decorations
USA: White Tie Evening Dress Decorations
Frankrike: Habit Tenue de soiree Avec décorations

Smoking

Smoking är en aftondräkt som man bär efter klockan 18.00, på middagar, supéer, teater- och operapremiärer eller motsvarande. Vanligaste färgen på smoking är svart, midnattsblå eller vit, fast till vit smokingjacka bärs svarta byxor. Typiskt för smokingen är att slagen på kavajen är längre och glansigare och knäppningen sitter längre ned. Den traditionella smokingmodellen är enkelknäppt med sjalslag och till den använder man smokingskjorta och fluga samt cummerband/midjeband/gördel eller väst. 

Det finns även dubbelknäppt smokingkavaj. Bär man dubbelknäppt smoking kan man nöja sig med enbart fluga då gördeln eller västen inte exponeras. Bälte används aldrig till smokingbyxor, inte ens under gördeln. Det finns alla möjliga färger på flugan och midjebandet, men mestadels brukar svart fluga bäras. Smokingskjortan har antingen snibbkrage eller dubbelvikt krage. Den har plisserat skjortbröst, dvs små veck av varierande bredd och dubbla manschetter.  Smokingskjortan har oftast dold knäppning, men elegantast är med hål för lösa bröstknappar som då ska vara svarta.Bröstnäsduken ska vara vit och inget annat Till smoking passar det bäst med svarta strumpor och lackskor.

Exempel på utländska termer i inbjudan: 
Sverige:
 Smoking
Storbritannien: Black Tie alt Dinner Jacket
USA: Tuxedo alt Dinner Jacket
Frankrike: Cravate noir
Tyskland: Smoking


Kavaj
Kavaj betyder detsamma som mörk kostym - svart, marinblå eller mörkgrå, enfärgad eller svagt mönstrad. Skjortan skall vara vit och slips eller fluga kan vara i valfri färg (dock inte svart eller vitt), gärna mönstrad.

Knäppning
Det finns två huvudtyper av kavajknäppning: enkelknäppt och dubbelknäppt. Enkelknäppta kavajer är vanligast och kännetecknas av en enkel rad knappar. Dubbelknäppta kavajer har omlottknäppning och två rader knappar.

Knappar
Enkelknäppta kavajer har oftast två eller tre knappar. Av dessa är den nedersta endast en dekorativ detalj och ska aldrig knäppas. På en kavaj med tre knappar är den mittersta och ibland den översta avsedda att knäppas. Om den översta knappen sitter i kavajens slag är den inte ämnad att knäppas. Traditionen att lämna den nedersta knappen öppen härstammar från kung Edvard VII som avstod från att knäppa knappen och beteendet spred sig. Teorierna om varför kungen slutade knäppa knappen varierar mellan att kungen tyckte att det såg bättre ut på det sättet, till att kungens korpulens gjorde det omöjligt att knäppa nedersta knappen. Dubbelknäppta kavajer har antingen fyra eller sex knappar, varav en eller två verkligen går att knäppa. De övriga är endast dekoration. Längst ut på ärmarna sitter en rad knappar, oftast tre eller fyra till antalet. Dessa är i allmänhet endast för dekoration och går inte att knäppa upp. Skälet till detta är att det ska vara möjligt för en skräddare att reglera ärmlängden. På måttsydda och skräddarsydda kavajer brukar dock ärmknapparna vara möjliga att knäppa upp. Eftersom kavajen är sydd efter bärarens mått behöver inte ärmlängden regleras i efterhand. Personer med skräddarsydda kavajer kan ibland markera detta genom att lämna nerdesta ärmens knapp uppknäppt.

Slag
Kavajens slag är den del av kavajen nedanför kragen som är framvikt på bröstet. 

På kostymkavajer och uddakavajer finns två huvudtyper av slag: trubbiga slag och spetsiga slag. Trubbiga slag är vanligast på enkelknäppta kavajer. Dubbelknäppta kavajer har i allmänhet alltid spetsiga slag. Enkelknäppta kavajer med spetsiga slag är ett mode som ibland förekommer. 

På smokingkavajer förekommer även en tredje typ: sjalslag. På sjalslaget är kragen och slaget helt ihopsydda. Slagens bredd varierar med modet och hör ofta ihop med slipsmodet. Om slipsmodet dikterar smala slipsar är ofta slagen smala också. På slagen sitter ofta ett knapphål, i vilket man kan placera en blomma, ofta en lilja.

Dubbelknäppta kavajer har knapphål på båda slagen, medan enkelknäppta kavajer ha knapphål på vänstra sidan. Slagets knapphål skiljer sig från vanliga knapphåll i och med att det är rakt sytt, medan vanliga knapphål har en liten rundning i ena änden. Skälet till detta är att slagets knapphål inte är gjort för att knäppas. På vissa typer av engelska jaktkavajer finns dock en knapp på baksidan av höger slag som kan knäppas med slagets knapphål. På vissa kavajer finns två knapphål strax under varandra. Tanken med dessa är att en blomsterstjälk ska kunna sitta mellan knapphålen. Det nedre knapphålet håller stjälkens nedre del på plats.

Fickor
De flesta kavajer har tre fickor: en bröstficka och två sidofickor. På de flesta kavajer är fickorna endast till för dekoration och är inte gjorda för att används som förvaringsplats. Bröstfickan är till för en bröstnäsduk: ett dekorativt tygstycke av siden, linne eller bomull. Näsdukar av bomull eller linne viks så att endast en liten del av näsduken sticker upp ur fickan, medan sidenäsdukar i allmänhet bärs nedstuckna så att en något större del är synlig. Sidofickorna har i allmänhet utanpåliggande ficklock som täcker fickan men även modeller utan ficklock förekommer, så kallade passpoalfickor. På vissa kavajer förekommer en fjärde ficka, biljettfickan, som är placerad på höger sida strax ovanför sidofickan. Denna ficka är också något mindre än sidofickan. Biljettficka förekommer ofta på kavajer av engelskt snitt. På uddakavajer och kostymkavajer av grövre tyg förekommer ibland utanpåfickor. Dessa ger plagget ett mer avslappnat och mindre uppklätt intryck.

Sprund
De flesta kavajer har en eller två slitsar i ryggslutet, oftast benämnda sprund eller sprung, vilka gör att kavajen rör sig bättre mot kroppen, särskilt om bäraren placerar händerna i byxfickorna. På kavajer av engelskt snitt är två sidoslitsar vanligast, på kavajer av italienskt snitt är en enkelslits vanligare, och vissa amerikanska kavajer har ingen slits alls. Slitsens ursprung är från tiden då kavajen ofta användes vid ridning. För att kavajen skulle sitta bra då bäraren satt på hästryggen var slitsen viktig.

Uddakavaj och blazer

Vanligt är att kavajer är gjorda med tillhörande byxor, så kallad kostym, men det finns även kavajer som inte tillhör en enhetlig kostym. Sådana kallas ofta för uddakavajer och är i allmänhet gjorda av ett grövre tyg  än kostymkavajer samt har en ledigare skärning för att få plats med en extra tröja under. Knapparna på uddakavajer är också i allmänhet av någon avvikande färg. Blazer är en typ av uddakavaj med metallknappar och vars tyg oftast är marinblått. På svenska används ibland ordet blazer för att beteckna också uddakavajen.

Mörk kostym   

Mörk kostym kan användas vid alla tillfällen oavsett klockslag och kan 
således också i undantagsfall användas istället för frack. Med mörk kostym avses en kostym som är mörkgrå, mörkblå eller svart.
Tyget kan ha diskreta ränder, men inte kritstrecksränder. Till detta bär man vit festskjorta med dubbla manschetter och manschettknappar.

Väst: När det gäller väst skall det vara i samma tyg som kostymen (eller i ett diskret tyg i samma nyans som kostymen).

Slips/fluga: Till mörk kostym bär man diskret festslips eller fluga, svart slips till begravning, vit slips om man är nära anhörig.

Näsduk: Om du bär ficknäsduk, skall den vara vit eller färgad i samma färg eller nyans som slipsen.

Strumpor: Skall vara svarta eller i samma färg som kostymen. Svarta till begravning. 

Skor: Till mörk kostym bärs svarta eller diskret mönstrade skor.

Halsduk: Om du vill bära halsduk skall den passa till ytterrockens färg. Vit halsduk gäller till begravning.

Ytterrock: Du kan välja svart, mörkblå eller mörkgrå ulster eller trenchcoat om du bär mörk kostym.

Hatt: Svart, mörkblå eller mörkgrå filthatt är lämpligt till mörk kostym. Vid begravning bär man svart.

Handskar: Kan vara svarta eller grå. Vid begravning bär man svarta.

Exempel på utländska termer i inbjudan: 
Sverige:
 Mörk kostym
Storbritannien: Dark suit alt Lounge suit
USA: Dark suit alt Business suit
Frankrike: Tenue de ville alt Costume sombre
Tyskland: Dunkler Anzug

Klädsel vid bröllop

Till bröllop kan brudgummens klädsel variera - kostym, frack eller jackett efter tycke och smak. Smoking använder man inte i Sverige till skillnad från i USA eller Norge där det är vanligt.

Traditionell klädsel för brudgummen är mörk kostym, vit skjorta och ficknäsduk samt diskret slips. Den festligaste bröllopskostymen är frack eller jaquette. Om brudgummen bär frack eller jackett är det önskvärt att både brudgummens och brudens far följer brudgummens klädsel. Om gästerna förutsätts bära frack anges det på inbjudningskortet.

Bröllopsgästerna klär sig festligt för att hedra brudparet. Brudparet utgör festens medelpunkt och det är inte korrekt av gästerna att konkurrera om uppmärksamheten genom att klä sig uppseendeväckande. Kvinnliga bröllopsgäster skall inte klä sig i helvitt. Är du osäker kolla med brudparet.

Vid bröllop är det tradition att frack endast får bäras vid eftermiddagsbröllop, även om man numera inte håller så hårt på detta utan väljer efter egen smak.

Den främsta regeln vid bröllop är att ingen annan än bruden skall bära vitt. Går man på bröllop skall man heller inte bära sorgkläder, för även om man har sorg så skall glädjen ta över, om än tillfälligt, när man besöker ett bröllop.

Klädsel vid begravning

Manliga nära släktingar har enligt tradition mörk kostym, vit skjorta och vit slips. För de övriga manliga begravningsgästerna gäller detsamma med skillnaden att de använder svart eller mörk slips. Vid begravning i Sverige hedrar gästerna minnet av den avlidne genom att bära mörk klädsel. 

Tämligen ofta anges dock "ljus klädsel" vid begravning, främst när ett barn har avlidit. Då skall man givetvis inte bära svarta kläder. Herrar kan exempelvis bära blå eller grå kostym. Till detta används vit skjorta med grå eller eventuellt mörkblå slips, inte svart. Vit slips bärs även här av manliga närstående. Damer bör bära klänning, antingen knä- eller ankellång. Bara ben skall undvikas, använd nylonstrumpor.

Övriga familjefester

Vid dop, bemärkelsedagar, studentfester och övriga familjefester är det brukligt att klä sig på ett sätt som hedrar dem som ordnar festen. Vid högtidliga fester såsom födelsedagar och uppvaktningar bär mannen mörk kostym och kvinnan t ex tvådelad dräkt.

Middagar  

Vid formella middagar bär männen mörk kostym. Om smoking eller frack önskas anges det vanligen på inbjudan. Mörk kostym på inbjudningskortet ger kvinnan många möjligheter till personlig festklädsel.

Akademiska tillställningar

För akademiska tillställningar, såsom disputationer och olika fester, finns det noggranna anvisningar. Information och instruktionsblad ges vid behov av universiteten. 

Stryka byxorna är något som många glömmer fast att skjortan stryks. Tänk på att se över byxorna innan du träffar andra.

Vill du läsa mer om vett & etikett besök Etikettdoktorn